BYRUM

Bydelen skal kunne tilbyde store som små byrum til udfoldelse af det lokale liv i nærområdet. Alle byrum skal være af høj kvalitet med tydelige grønne elementer.

Udviklingsprincipper

  • Bydelen skal have byrum til at understøtte og samle det mangfoldige lokale liv
  • Eksisterende byrum skal indeholde faciliteter af høj kvalitet, være vedligeholdt og ordentlig renholdt
  • Alle nye byrum skal indeholde tydelige grønne elementer

Eksempler på, hvordan lokaludvalget kan arbejde

  • Screene muligheder for nye byrum i de kvarterer, hvor der er særlige behov
  • Undersøge og understøtte muligheder for omdannelse af veje til grønne bylivsgader
  • Hjælpe aktører på private fællesveje med viden om handlemuligheder
  • Undersøge muligheder for opgradering af bydelens eksisterende torve og pladser, herunder Utterslev Torv, Bispebjerg Torv, Emdrup Torv, Hulgårds Plads, Lyngsies Plads, Møntmester Plads og Glenteparken
  • Italesætte manglende vedligehold og renhold overfor de ansvarlige parter

Bydelen skal have kvalitetsrige og varierede byrum med grønne elementer. Eksisterende grønne områder bevares og udvikles, og der skabes mere grønt i tætbebyggede områder. Der fokuseres på forbedret kollektiv trafik og cykelinfrastruktur til glæde for alle. Bred forståelse for værdien af kulturmiljøet og bevarelse af kulturarven er vigtig. Bydelen stræber efter balance mellem boliger, erhverv, institutioner og grønne områder samt håndtering af udfordringer i udsatte områder.

Byens rum er der, hvor vi mødes og skaber liv sammen. Det er vigtigt, at Bispebjerg har gode byrum, der understøtter det liv, der leves og det liv, der kunne være. Et godt socialt byliv kræver et egnet byrum. Nogle kvarterer har allerede et torv – det gælder eksempelvis Utterslev Torv, Bispebjerg Torv, Emdrup Torv og snart også et Lundehus Torv. Det er dog ikke alle disse torve, som er velfungerende, og som inviterer beboerne til at opholde sig der i længere tid. Det er ærgerligt, da byrum som torve og pladser formår at samle livet, og skaber nye møder på tværs af grupper.

Bydelens beboere ser selv byrum som essentielle for et godt sted at bo – på tværs af alle kvartererne er temaet ”Flere og bedre byrum” i borgerpanelet det næstvigtigste for borgere at arbejde med, men særligt Nordvest og Ryparken-Lundehus oplever ikke, at der er de nødvendige byrum til at understøtte det lokale liv. Lokaludvalget har en vision om, at hvert kvarter skal have byrum, der understøtter det udeliv, som beboerne efterspørger. Gerne med byrum, hvor man kan trække sig lidt tilbage og være afskærmet fra byens stress og jag.

Private fællesveje

Private fællesveje er veje, som ejes af grundejerne, men med offentlig adgang. Grundejerne har ansvaret for vedligehold af fortov og vej, i modsætning til offentlige veje, hvor kommunen har ansvaret. I København er der ca. 480 km private fællesveje og ca. 500 km offentlige veje. I Bispebjerg bydel er størstedelen af vejene private fællesveje, de større veje er dog offentlige. Der følger en række forpligtigelser ved at bo på en privat fællesvej, se mere her.

Et beboerprojekt er et samarbejde mellem kommune, Landsbyggefonden og de konkrete almene afdelinger med det formål at styrke naboskabet og øge adgangen til sociale og beskæftigelsesmæssige tilbud fra kommune og frivillige aktører. Beboerprojekt Nordvest kører fra 2021 til 2025 og har kontor på Smedetoften.

Byrum kan være meget – lige fra torvet og pladsen til parken og til gaden, man går ned af hver dag, eller blot et hjørne med en bænk. Skalaen kan derfor både være stor og lille. Det er vigtigt, at der er en kvalitet i alle disse rum, og de skal selvfølgelig ikke kunne det samme. Der kan ikke laves en fast formel for det gode byrum, da alle steder er forskellige, og skal kunne forskellige ting. Derfor er tilpasning til det lokale liv og de lokale behov centrale, når byens rum udvikles. Det er et af lokaludvalgets vigtigste opgaver at sikre.

En rettesnor for nye byrum, som de fleste beboere i bydelen og også lokaludvalget ønsker, er tydelig tilstedeværelse af grønne elementer, der får byrummet til at fremstå grønt. I borgerpanelet nævnes det grønne, som lokaludvalgets vigtigste opgave at arbejde med – det gør sig også gældende i byrummet. Særligt Nordvest savner grønne byrum, da kvarteret i høj grad bærer et ’brokvarter-præg’, men grønne byrum er vigtige at arbejde for i alle kvarterer. Grønne byrum skaber simpelthen en bedre livskvalitet.

Byens rum har dog også behov for ordentlig vedligeholdelse, så holdbarheden ikke forgår efter nogle år og meget tyder på, at vedligeholdelsen i Bispebjerg ikke er i orden. På tværs af de fem kvarterer svarer over halvdelen i borgerpanelsundersøgelsen, at de oplever manglende vedligeholde og nedslidte offentlige områder. Det er også, hvad beboerne fortæller, når vi har mødt dem i deres lokalområder. Lokaludvalget vil derfor sikre, at vedligeholdelse og renhold er på højde med resten af København. En af udfordringerne i Bispebjerg er den store andel af private fællesveje, hvor grundejerne selv administrerer og betaler for vedligehold og forbedringer af veje og fortov. Det skal dog ikke stå i vejen for gode byrum. Nedslidte byrum og skrald på gaden er ikke med til at give bydelen positiv kant og identitet – det skal sikres på andre og bedre måder.

Projekteksempler