BLANDET BY

Bispebjerg skal være en bydel i balance, hvor bolig-typer og -størrelser, erhverv, institutioner og grønne områder balanceres, og der bliver taget hånd om udfordringer i udsatte byområder.

Udviklingsprincipper

  • En bydel i balance, hvor boliger, erhverv, institutioner og grønne områder balanceres
  • Bredt tilbud af gode institutioner i bydelen, der gør det muligt at være borger i Bispebjerg gennem hele livet – et vugge-til-grav- princip
  • Et varieret udbud af typer af boliger og boligstørrelser, som matcher en bred befolkning
  • Der bliver taget hånd om udfordringer knyttet til byområder, der er udpeget som udsatte

Eksempler på, hvordan lokaludvalget kan arbejde

  • Arbejde strategisk med bydelens behov for institutioner og boliger gennem kommune- og lokalplaner
  • Tidlig dialog med developere om lokale behov for boliger, erhverv, institutioner mm., så det kan indtænkes i nybyggerier
  • Arbejde for understøttende indsatser i områder, der er udpeget som eller i risiko for at blive udsat byområde, herunder ønske om områdefornyelse til Ryparken-Lundehus (budgetønske)

Bispebjerg er en bydel med diversitet, hvilket kommer til udtryk på mange forskellige parametre. Vi har en blandet boligmasse med etageejendomme, villaer, erhverv, grønne områder, store institutioner og meget andet side om side. Det kræver planlægning for at sikre, at
der er en balance i forskelligheden, så den ikke tipper. Lokaludvalget er stolte af den blandede by, men den kommer ikke af sig selv. Hver gang, der planlægges og bygges nyt, skal der overvejes, hvordan det passer ind i den eksisterende by. Vi ønsker ikke en ensformig bydel, men et sted, der forbliver mangfoldigt. Det gælder bl.a. fastholdelse og udvikling af erhverv i nyt byggeri, fastholdelse af grønne områder samt placering af de rigtige institutioner og faciliteter på de rigtige steder. Vi skal tænke strategisk og være på forkant med kommende byggeri af både boliger og institutioner.

Boligsammensætningen i Bispebjerg er noget anderledes end resten af København. Bispebjerg har langt flere almene boliger (32% mod 19% i hele København), til gengæld har Bispebjerg langt færre ejerboliger (11% mod 22% i hele København). Boligstørrelsen ser også anderledes ud i Bispebjerg, som er karakteriseret ved flere små boliger. 46% af boligerne i Bispebjerg er toværelses, hvor det tilsvarende tal for hele København er 34%. Særligt Nordvest har små boliger – faktisk den laveste boligstørrelse i hele byen. De små boliger skubber desværre den voksende børnefamilie væk fra kvarteret, og dermed er boligsammensætningen med til at fastholde en mere homogen befolkningsgruppe. Lokaludvalget vil arbejde for en større variation i boligstørrelse, så særligt børnefamilier kan blive i bydelen. Det har vi fået igennem i den nye lokalplan for Provstevejskvarteret, hvor boliger skal være mindst 50 kvm. Det er værktøjer, som vi også gerne ser taget i brug andre steder i bydelen.

Vi har også brug for institutioner, som gør det muligt at blive i bydelene hele livet. Derfor skal der tænkes strategisk med byudviklingen, så vi sikrer flere børneinstitutioner, når områder forvandles til at rumme flere boliger eller arbejde for flere plejehjem, når udviklingen viser, at det bliver en mangelvare på sigt.

Store dele af Bispebjerg er på Københavns Kommunes liste over udsatte byområder. For at bevare en diversitet, er det vigtigt, at ingen områder i bydelen halter bagud. Det er områder, der har brug for særlige indsatser, og lokaludvalget understøtter de indsatser, der er behov for, og som beboerne ønsker. Vi vil fortsætte og udvikle vores samarbejde med kommunale og almene aktører, der arbejder for at skabe positive forandringer i områderne.

UDSATTE BYOMRÅDER

Udsatte byområder er områder, der på forskellige parametre, såsom tilknytning til arbejdsmarkedet, uddannelsesniveau og dømte for kriminalitet, ligger dårligere end gennemsnittet i København. Københavns Kommune har en vision om at være uden udsatte byområder og allerede i 2025 skal antallet af udsatte områder i byen være halveret. Bispebjerg er den bydel med flest udsatte byområder.

ALMENE BOLIGER

Almene boliger er lejeboliger opført med offentlig støtte. Kommunen har ofte anvisningsret til hver 4. lejemål. I Bispebjerg er 32 % af boligmassen almen mod 19 % for Københavnsgennemsnittet.

Projekteksempler