ERHVERV
Det skal sikres at kreative, traditionelle og håndværksmæssige erhverv fortsat er en del af Bispebjergs DNA samt skabes rum til butiksliv, der understøtter de lokale behov.
Udviklingsprincipper
- Butiksliv i alle bydelens kvarterer, der understøtter de lokale behov for at sikre en levende by
- Stærkt erhvervsliv og developere, der engagerer sig og understøtter udviklingen i lokalområderne
- Sikre de kreative, traditionelle og håndværksmæssige erhverv for at bevare bydelens identitet
Eksempler på, hvordan lokaludvalget kan arbejde
- Fastholde og udvikle detailhandel og muligheder for erhverv gennem fysisk planlægning, f.eks. ved lokalplaner
- Understøtte en synlighed af de erhvervsmæssige tilbud, der er i bydelen både for virksomheder selv og for beboerne
- Strategisk arbejde for at fastholde og udvikle bydelens kreative zoner
- Samarbejde med virksomheder om fælles udvikling af bydelens nærmiljøer og aktiviteter
- Arbejde for igangsættelse af erhvervsnetværk på tværs af bydelens virksomheder
Et mangfoldigt erhvervsliv er vigtigt for en levende og velfungerende bydel. Det gælder både for beboernes muligheder for at handle ind i nærområdet, for at virksomheder ønsker at blive eller placere sig i bydelen samt for, at erhvervslivets kan udvikle sig og få gavn af hinanden.
Butikslivet er ikke ligeligt spredt ud mellem bydelens kvarterer. Områder som Emdrup og Ryparken-Lundehus oplever mangel på butiksliv, mens Nordvest er velforsynet med et varieret butiksudbud. Nogle steder oplever boligforeninger, at det kan være svært at udleje deres butikslokaler i stueetagen, fordi potentielle lejere synes, lokalerne er for små. Lokaludvalget har samtidig oplevet, at nybyggerier ofte vælger at placere store supermarkeder fremfor mindre butikker i stueetagerne. Eller at de helt fravælger erhverv i bygningen. Men et varieret udbud af erhverv og detailbutikker kræver varierede størrelser af lokaler. Lokaludvalget vil samarbejde med kommunens fysiske planlægning for at sikre detailhandel – og i varierende størrelser – i hele bydelen.
Visse kvarterer er i hastig udvikling, fx Nordvest, hvor flere virksomheder bliver presset af udviklingen, da der stilles nye krav til erhvervslivets påvirkning af lokalområdet. Erhvervslivet har igennem mange år været en vigtig identitetsgivende markør i bydelen, og det skal vi værne om. Der skal være plads til erhvervslivet – også de mere produktionstunge virksomheder. Her er kreative zoner et vigtigt værktøj, der kan bibeholde bydelens kreative og erhvervsmæssige særpræg. Vi vil arbejde for, at zonerne fastholdes og gerne udvikles for at beskytte Bispebjergs kant.
”Hvem skal man ringe til, hvis man skal i kontakt med erhvervslivet i bydelen?”
Det var et konkret spørgsmål til lokaludvalget, og det var der faktisk ingen i Bispebjerg, der vidste. For der er ingen at ringe til, da der ikke er noget erhvervsnetværk til at skabe samarbejde internt mellem virksomhederne og eksternt mod bydelens øvrige aktører. Der har været flere forsøg på netværk, men de er dog aldrig blevet varige. Lokaludvalget vil igangsætte en proces, hvor vi undersøger og understøtter udviklingen af varige og selvkørende netværk, der er faciliteret af erhvervslivet selv.
KREATIVE ZONER
Kreative zoner skal sikre de mindre og håndværksprægede virksomheder og værksteder, studier, atelierer og lignende. De kreative zoner ligger ofte i områder med ældre erhvervsbebyggelse, som er mere økonomisk overkommelige og fleksible lejemål, og dermed mere attraktive for de kreative erhverv. I de kreative zoner holdes bebyggelsesprocenten lav for at undgå mulighed for nybyggerier med (ofte) højere lejeudgifter. Bispebjerg har tre kreative zoner i Nordvest – hhv. nord og syd for Tomsgårdsvej og ved Ørnevej.