Aktører

Bydelens aktører skaber en levende og mangfoldig bydel.

Områdefornyelse Bispebjerg Bakke og Beboerprojekt Nordvest

Områdefornyelse er en femårig kommunal indsats, som skal medvirke til en positiv udvikling i et afgrænset byområde gennem sociale, fysiske og kulturelle indsatser. Områdefornyelser udarbejder første år en kvarterplan, som udstikker rammerne for de kommende indsatser. Områdefornyelsen Bispebjerg Bakke (2022-2026) arbejder indenfor området med Lersøparken, Bispebjerg Torv og Kirkegård, Frederiksborgvej og ned til Nørrebro Station.

Et beboerprojekt er et samarbejde mellem kommune, Landsbyggefonden og de konkrete almene afdelinger med det formål at styrke naboskabet og øge adgangen til sociale og beskæftigelsesmæssige tilbud fra kommune og frivillige aktører. Beboerprojekt Nordvest kører fra 2021 til 2025 og har kontor på Smedetoften.

Bispebjerg er beriget med et stort antal aktører, som arbejder for bydelens udvikling og drift. Det gælder både idrætsforeninger, kulturelle foreninger og det store antal fællesskaber, der arrangerer events, som skaber liv og glæde. Beboerprojekter i udsatte byområder, områdefornyelser og meget andet skaber nye dynamikker og store projekter. Hertil kommer kommunale aktører, som sikrer bemanding til legepladser i bydelen, drift og vedligehold af byens grønne og grå områder, drift af kommunale institutioner indenfor kultur, idræt, børn og unge og meget andet. Private aktører som vejlaug, grundejer- og boligforeninger er vigtige for f.eks. at få bydelens fælles byrum til at blomstre med grønne tiltag og at få skabt et trygt byliv for alle beboere.

Bydelen har også aktører, som er talerør for helt specifikke målgrupper, som ellers er svære at få i tale – det kan være gadeplansmedarbejdere fra socialforvaltningen, som har føling med alt, hvad der rører sig blandt drikkegrupper og hjemløse, eller medarbejdere i Klub Smedetoften som ved alt om, hvad der rører sig blandt de unge i nærområdet.

Bydelen rummer også virksomheder – alt fra automekanikere og glarmestre, som har været her længe, til små up-coming iværksættere. De bidrager alle til oplevelsen af en levende by, og når eksempelvis en virksomhed åbner dørene til byvandringer og debatter eller bidrager til drøftelserne i de lokale medier, så træder de ind på scenen som en aktør, der arbejder for bydelens udvikling. Når en boligforening arrangerer gratis og åben koncert for alle, så går de også fra en målgruppe til at være en aktør i bydelens udvikling. Når en flok borgere beslutter sig for at stå for en række aktiviteter på Utterslev Torv eller Lundehustorv, så træder de også ind på scenen som aktør. Eller når en flok villaejere i Emdrup opkøber det nedlagte havecenter, fordi de gerne vil fastholde et erhverv i området, og tænker i omdannelse til foreningssted, mikroskala bageri med mere – så bliver de også til en ny aktør i bydelen.

Alle disse aktører er guld værd for bydelen! Det er de aktører, der sammen skaber en spændende og levende bydel. Ser man på antallet af ansøgninger til bydelspuljen, vil man opdage, at Bispebjerg er beriget med et enormt antal aktører – ja nok langt flere aktører end hvad man kunne forvente ud fra bydelens størrelse.

Aktørerne er en gave til bydelen, som lokaludvalget skal værne om og hjælpe, så godt vi kan. Af samme grund afholder lokaludvalget en årlig puljeaften, hvor disse aktører inviteres til oplæg, mad og videndeling og til sidst uddeler vi årets frivilligpris, hvor vi hylder en aktiv frivillig i bydelen, der har gjort en særlig indsats i årets løb. Alt sammen for at vise, at lokaludvalget værdsætter de mange indsatser.

Lokaludvalget indgår også i en række tematiske netværk for at samle, hjælpe og koordinere indsatser. Lokaludvalget hører et behov for endnu flere koordinerende indsatser for de lokale aktører i bydelen, der ofte allerede er organiseret i faglige netværk, men sjældent i lokale. Lokaludvalget vil derfor fortsat understøtte flere lokale netværk, der kan koordinere indsatser og skabe samarbejder på tværs af fagligheder og interesser – det lokale skal i lige så høj grad være et naturligt fokuspunkt for samarbejder som det faglige.

Bydelens aktører og eksisterende og mulige netværk er en del af alle lokaludvalgets visioner og udviklingsprincipper. Det er aktørerne, der skaber bydelens liv, og de er en naturlig del af løsningen på mange af de udfordringer, som bydelen står overfor. De skal dog ikke stå med ansvaret alene – lokaludvalget arbejder for bedre vilkår for de lokale aktører, så vi sammen kan skabe et endnu bedre Bispebjerg. Lokaludvalget står på skuldrene af det fantastiske rodnet af aktører, og når indsatser i lokaludvalgets bydelsplan skal gennemføres, så sker det altid i et tæt samarbejde med bydelens aktører.